Het gesprek tussen deze twee gnoes illustreert wat er gebeurt als er geen diepere laag in communicatie wordt geraakt. Het hele gesprek speelt zich af op één niveau: dat van de inhoud. “Krokodil.” “Boomstam.” Verder komen ze niet, en dat leidt tot een hoop gedoe, zeker voor de eerste gnoe.

Nu zijn wij geen gnoes zul je zeggen. Wij weten wel beter. Toch gaat het in gesprekken tussen mensen vaak net zo: we discussiëren op één laag – de oppervlakte – en daardoor ontstaat er onvoldoende echt begrip voor elkaars standpunten. Uit dat gebrek aan begrip ontstaan misverstanden, ruzies, gevechten en zelfs oorlogen…

Een van de belangrijkste eigenschappen van goede leiders is dat ze écht kunnen luisteren. Dat begint bij iets simpels als LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen.

Maar om echt goed te kunnen luisteren, moet je ook jezelf kennen. Weten wanneer jouw verhaal je luisteren in de weg staat en hoe je dat kunt voorkomen. Als je je als leider wilt ontwikkelen, is het dus belangrijk om dat te onderzoeken.

Wij kunnen je daarbij helpen: www.ziltleiderschap.nl

Credits video : Birdbox Studio